La Laura ja ha tornat de les Filipines i comparteix amb tots nosaltres unes reflexions de fi de viatge. Gràcies Laura.
L'experiència a les Filipines ja s'ha acabat. Marxo del país amb tristesa. Deixo enrere persones ben especials, que m’han acollit molt bé i m’han fet concebre aquest país estranger com “casa”. Ara bé, també tinc un extens sentiment de satisfacció, que es tradueix en felicitat, perquè sé que, malgrat l’experiència a les Filipines ha arribat a la seva fi, l’experiència de les Filipines durarà per sempre.
Estar immersa en la vida d’un altre país durant tant de temps transforma com a persona i fa reestructurar la manera de veure i viure en aquest món tan divers. En aquest sentit, he pogut reflexionar sobre aspectes que mai abans havia experimentat.
A més a més, per a moltes d’aquestes persones que hem conegut hem estat les primeres persones occidentals que coneixien i hi establien un vincle. Estaven entusiasmades amb aquestes noves relacions i se’ns dirigien amb un sentiment d’admiració i amb molta voluntat de saber coses del nostre país. És per això que la nostra tasca a les Filipines ha estat, també, ser testimonis de la nostra cultura per possibilitar-ne un intercanvi. Aquest fet ha estat una oportunitat per redescobrir la bellesa de les relacions humanes, de cada raça i ètnia.
En aquest sentit, he pres consciència del concepte “cultura”. He vist que abasta moltes dimensions de la vida d’un conjunt de persones i que l’aprenem des que som petits gràcies al fet que d’estar envoltats de persones que comparteixen una mateixa manera d’organitzar-se per viure. Mentre que el dia a dia a Catalunya no em suposa cap esforç, allà he hagut d’aprendre a fer les accions més quotidianes i de descobrir que les persones actuen de manera diferent que com ho fem nosaltres. També, he hagut d’aprendre a interpretar l’entorn per reaccionar-hi. Amb tot, encara que em sento pertanyent a la cultura catalana, ara em puc desenvolupar en més contextos, i per tant, sóc més culta.
Així, quan es va a l’estranger, es valora més el que tens com a país. Comparat amb les Filipines, tenim una bona xarxa de transport públic i de comunicacions i una bona recollida de residus i de canalització d’aigua, entre d’altres. I, ja que hem pogut viure de prop el sistema educatiu filipí, considero que el català té molts aspectes positius. Com a societat en general, tenim interès per la pròpia història i ens agrada preservar el patrimoni. I tot això condiciona la manera d’organitzar-nos i de pensar.
A més, aquesta experiència a les Filipines m’ha servit per conèixer de ben a la vora el dia a dia de les comunitats escolàpies, que segur que és ben diferent del de Catalunya. Així mateix, i gràcies a la gent del carrer, he pogut veure altres maneres de professar la fe i de ser cristià.
És per tot això, i per moltes més coses que se’m fan difícils de plasmar per escrit i que encara no sé reconèixer, que ha estat una experiència molt enriquidora, de la qual m’emporto molts bons records i aprenentatges i, a més, de la que puc afirmar que m’ha fet millor persona. Així, doncs, tinc la voluntat de fer durar l’estada de les Filipines en el dia a dia d’aquí, d’aplicar les coses positives que he après, de viure amb un ritme més relaxat, de fer més del que m’agrada i gaudir del que faig i de compartir-la amb tots vosaltres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada